Akibat Percaya Bumi Itu Leper, Juruterbang ini Terbunuh Selepas Melancarkan Roket Buatan Sendiri

‘Mad Mike Hughes’ terbunuh selepas percubaan untuk melancarkan roket buatan sendiri

Seorang juruterbang yang berani dari AS telah terbunuh semasa cubaan melancarkan roket buatan sendiri di padang pasir California.

Mike Hughes, 64, mendarat dengan roket berkuasa wapnya sejurus selepas berlepas dekat Barstow pada hari Sabtu.

Terdapat video di media sosial yang menunjukkan pelepasan roket ke langit sebelum jatuh ke tanah di kawasan yang berdekatan.

Hughes terkenal dengan kepercayaannya bahawa Bumi adalah rata. Dia berharap dapat membuktikan teorinya dengan pergi ke ruang angkasa.

Pelancaran pada hari sabtu itu dilaporkan telah dirakam sebagai sebahagian daripada ‘Homemade Astronauts’, satu siri TV yang baru mengenai pembuat roket amatur yang akan disiarkan di US Science Channel. Projek itu perlu dijalankan dengan anggaran bajet yang ketat.

Dengan bantuan rakan kongsinya, Waldo Stakes, Hughes cuba untuk mencapai ketinggian 5,000 kaki (1,525 meter) sambil menunggang roket berkuasa wapnya, menurut Space.com.

Dalam video pelancaran itu, payung terjun dapat dilihat di belakang roket itu, nampaknya ia digunakan terlalu awal, beberapa saat sahaja selepas berlepas.

Dalam satu tweet, Science Channel berkata Hughes telah meninggal mengejar impiannya.

Jabatan Sheriff San Bernardino County berkata pegawainya dipanggil untuk acara pelancaran roket pada pukul 14:00 waktu tempatan (22:00 GMT) pada hari Sabtu.

Pejabat sheriff itu berkata, “seorang lelaki disahkan telah mati selepas roket itu terhempas di padang pasir terbuka”.

Mike dan pembantunya membina roket buatan sendiri di halaman belakangnya, membelanjakan kira-kira $18,000 (RM76 100).

Roket itu menggunakan stim yang dikeluarkan melalui muncungnya sebagai penggeraknya.

Lelaki ini yang tinggal di Apple Valley, telah menjadi tajuk utama di peringkat antarabangsa apabila beliau mengumumkan hasratnya untuk membuktikan teorinya bahawa bumi itu rata.

Pada bulan Mac tahun lepas, Hughes berjaya mencapai ketinggian 1,870 kaki (570m) sebelum menggunakan payung terjun dan berjaya mendarat dengan benjolan.

Sumber: BBC dan twitter

This website uses cookies.