Alasan Bantu Mengaji dengan Lebih Baik, Lelaki bergelar ustaz ini Jual dadah

Jawa Timur Indonesia, Seorang Lelaki yang digelar ketua agama atau ustaz ini Menjual Dadah kepada Pelajarnya dengan Mengatakan Ia Akan Membantu Mereka Membaca & Mengaji Al-Quran Lebih Baik

Menurut The Star, ketua agama dari Madura, Jawa Timur di Indonesia telah menjual dadah jenis methamphetamine kepada para pelajar di sebuah sekolah asrama agama Islam dan memberi alasan ianya halal atau dibenarkan di bawah undang-undang Islam.

Ahmad Marzuki, seorang pengguna dadah yang tegar, berjaya mengelak dari polis selama dua bulan selepas mereka mengetahui tindakannya.

Walaupun menjadi orang yang diburu, ketua agama ini masih mengajar di sekolah asrama Islam yang lain di kota Surabaya dan Mojokerto.

Pada 20 Januari, pihak berkuasa akhirnya berjaya menangkapnya ketika dia sedang menghadiri pemakaman di Madura. Pegawai polis berjaya menangkap Marzuki dan dua orang pengguna dadah lain di rumahnya di mana mereka mendapati sejumlah kecil bahan dan peralatan dadah lain.

Selepas dia ditangkap, Marzuki berkata dalam satu sidang akhbar bahawa dia tahu methamphetamine adalah haram di bawah undang-undang Indonesia, tetapi mendapati “tidak ada bukti terhadapnya dalam Quran.”

K.H. Kata Aqiel Siradj, ketua Nahdlatul Ulama (organisasi Islam terbesar Indonesia), berkata,

“Walaupun Al-Quran tidak menyebut secara jelas dadah, ayat-ayat teks agama harus ditafsirkan dengan konsensus di kalangan ulama Islam dan analogi deduktif.”

“Orang Islam biasanya tidak bertentang dengan fakta bahawa methamphetamine adalah haram di peringkat kebangsaan di Indonesia.”

Sementara itu, Marzuki akan didakwa di bawah Undang-Undang Narkotika Indonesia, seperti yang dilaporkan. Dia juga menghadapi hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda sebanyak 10 bilion rupiah (RM2.9 juta).

Golongan seperti ini seharusnya diberikan hukuman yang sangat berat kerana menjadi fitnah buat agama.

Sumber: Coconuts, Wartawan Kita (Kita Reporters) dan WOB

This website uses cookies.