Bayi Cedera Tercampak Keluar dari Kenderaan

Seorang kanak tercampak keluar dari kereta Honda Civic selepas berlanggaran dengan Myvi yang sedang berlumba secara haram di Lebuh Raya PLUS

Terlalu banyak kemalangan jalan raya yang disebabkan oleh tindakan pemandu yang tidak bertanggungjawab yang menggunakan lesen mereka sebagai pas untuk berlumba pada bila-bila masa dan di mana sahaja, tanpa mengira sama ada ia akan meletakkan kehidupan pengguna jalan raya yang lain dalam bahaya.

Baru-baru ini, video Facebook menjadi virus selepas seorang netizen berkongsi rakaman video dashcam seorang kanak-kanak yang tercampak keluar dari sebuah kereta yang telah dilanggar oleh Myvi yang sedang berlumba di lebuh raya PLUS, menuju Pedas Linggi, Negeri Sembilan.


Sumber: Facebook

Pada awalnya,  video itu memaparkan kereta MYVI memotong Lorong dengan cara yang berbahaya di antara kenderaan lain sebelum melanggar Honda Civic putih yang berada dihadapannya. Beberapa saat kemudian, seorang kanak-kanak kecil dilihat berbaring di atas Lorong kenderaan laju, cedera akibat tercampak keluar dari kenderaan beberapa saat selepas perlanggaran.

Syukurlah, sebuah lori dilihat segera berhenti di hadapan kanak-kanak itu untuk menghalang kereta lain daripada mungkin melanggar kanak-kanak itu dan pemandu lori itu segera bergegas keluar untuk membantu kanak-kanak itu.

Walaupun dashcam itu menunjukkan yang tarikh kejadian itu berlaku pada tahun 2018, pemilik rakaman itu mengatakan bahawa dia terlupa untuk menukar tarikh dan masa alatnya, jadi insiden itu sebenarnya berlaku sekitar jam 3:20 pagi. (10hb Februari 2020).

Netizen kemudiannya mendedahkan identitinya, mengatakan bahawa dia sebenarnya bapa saudara kepada kanak yang tercampak keluar dari kenderaan itu:

“Kereta Myvi itu merempuh kereta adik saya, dan menyebabkan anaknya tercampak keluar dari kereta.”

Dia meneruskan penjelasan mengenai kejadian yang menakutkan itu, dengan mengatakan bahawa Jazz dan Myvi sedang berlumba ketika Myvi memotong lorong ketiga secara mendadak, menyebabkan berlanggar dengan kereta saudaranya.

Walau bagaimanapun, selepas siasatan lanjut oleh pihak berkuasa, Ketua Polis Rembau, Anuar Bakri Abdul Salam, menjelaskan kenyataan netizen itu dengan mengatakan, “bapa kepada kanak yang cedera itu memandu di lorong laju sebelum dia dilanggar oleh Myvi yang hilang kawalan dan melanggar divider di lebuh raya. ”

“Kenderaan itu kemudian terbalik dan bahagian-bahagian lain dari kereta Myvi bergerak ke lorong tengah, menyebabkan anak lelaki itu tercampak ke lorong laju,” lapor Astro Awani.

Pakcik kepada kanak yang cedera itu kemudiannya menghantar gambar anak saudaranya, mendedahkan kecederaan pada kaki kirinya, tangan dan dagu. Walaupun kanak-kanak itu tidak menanggung sebarang kecederaan teruk, pihak berkuasa dan keluarga yang terjebak telah menerima maklumat mengenai plat nombor pemandu yang melulu itu.

Walaupun kes ini menjadi amaran terhadap lumba haram, ibu bapa juga harus sedar betapa pentingnya untuk melengkapkan kenderaan dengan tempat duduk bayi dan anak-anakkecil

Sumber: Facebook dan WOB

This website uses cookies.