Corona Virus tidak akan menukarkan anda menjadi zombi

Wuhan virus tidak akan menukarkan anda menjadi ‘zombi’, kata jurucakap Kerajaan Malaysia

KUALA LUMPUR – Pesakit coronavirus yang maut tidak akan menyebabkan mangsa bertindak seperti zombi, kata jurucakap kerajaan Malaysia di media sosial, pegawai telah bertindak untuk membetulkan penyebaran maklumat yang salah di sekeliling wabak tersebut.

Semasa pihak berkuasa sedang berusaha untuk menangani virus ini, beberapa pengguna media sosial di Malaysia membuat hubungan antara penyakit ini dan zombi.

Kementerian Kesihatan Malaysia menolak khabar angin dalam ‘tweet’, dengan berkata: “Khabar angin bahawa individu yang dijangkiti virus ini akan bertindak seperti zombie adalah tidak benar … Pesakit boleh pulih.”

Beberapa post di media sosial telah berkongsi bilangan  yang salah mengenai jumlah kematian atau orang yang dijangkiti di negara ini.

Polis telah menahan enam orang kerana menyebarkan maklumat yang salah mengenai virus, menurut kenyataan Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Dalam tahanan yang terkini, Khamis lepas, seorang wanita berusia 28 tahun disiasat kerana  kesalahan ‘penggunaan kemudahan rangkaian yang tidak betul’.

Sekiranya disabitkan, dia boleh didenda sehingga RM50,000 ($16,660) atau dipenjarakan selama setahun, atau kedua-duanya.

Virus ini telah membunuh lebih daripada 300 orang di China dan jumlah yang dijangkiti dengan virus ini adalah ribuan orang.

Lapan orang di Malaysia telah dijumpai dengan virus itu. Mereka semua warga negara China.

Pegawai dari Jabatan Penerangan Malaysia mengedarkan nasihat kesihatan semasa kempen awam untuk mencegah jangkitan virus di Kuala Lumpur.

PHOTO: AFP Facebook

This website uses cookies.