Ditangkap Cuba Memancing Tabung Masjid

Pakcik yang berusia 51 tahun dari Pahang ditangkap kerana cuba untuk memancing dana Masjid Daripada Kotak Sumbangan

Mengambil tempat di Masjid Temerloh Jaya di Pahang, seorang lelaki berusia 51 tahun ditangkap oleh orang kampung dan pihak berkuasa kerana memancing hasil wang derma dari kotak derma di masjid.

Lelaki tua itu, ditangkap pada waktu pagi oleh sekumpulan lelaki, didapati bersalah selepas memancing di beberapa masjid lain di sekitar daerah Temerloh.

Netizen memberi komen mengenai insiden tersebut mengatakan bagaimana kesusahan mungkin memaksa lelaki tersebut untuk menjalani kehidupan dengan melakukan jenayah itu.

Tetapi selepas dipastikan bahawa kes ini bukan kali pertama bagi lelaki tua itu, kumpulan yang menangkap itu mula untuk mencederakan penjenayah itu.

Berikut adalah beberapa gambar yang diambil di tempat jenayah yang dikongsi oleh halaman Facebook, Info Roadblock JPJ / POLIS.

Selepas jelas bahawa lelaki itu sudah menjadi professional dalam pekerjaannya ini berdasarkan alat-alatnya yang digunakan, simpati yang diberikan oleh netizen berkurangan terhadap orang tua ini.

“Salah tetap salah. Undang2 tak tengok kesian. Kalau macam itu semua orang akan mempunyai alasan untuk mencuri.”

Satu lagi komen yang mengatakan bagaimana terdapat kecenderungan yang jelas di antara netizen, di mana respon mereka akan berbeza berdasarkan usia pelaku itu.

“Sekiranya pencuri berusia lebih muda, mereka yang berjaya menangkap pencuri akan melakukan keganasan dan memaki pencuri itu.”

“Tetapi jika pencurinya sudah tua, orang akan selalu mengatakan untuk menyiasat kehidupannya dulu atau tidak menyerahkannya kepada pihak berkuasa.”

Apa pun alasannya, mari berharap bahawa pakcik ini dihukum dengan tegas, untuk bertindak sebagai mesej yang mencuri adalah tidak baik apa pun alasannya.

Sumber: Facebook Info Roadblock JPJ / POLIS dan WOB

This website uses cookies.