Harimau di Zoo Bronx Positive Covid-19

PHOTOGRAPH BY ANDREW LICHTENSTEIN, CORBIS VIA GETTY IMAGES

Harimau di Zoo Bronx di New York City telah diuji positif virus  COVID-19, dan enam spesies kucing besar (harimau) lain menunjukkan tanda-tanda yang konsisten dengan penyakit itu, Jabatan Agrikultur A.S. mengumumkan pada petang ahad.

“Ini adalah kali pertama, pada pengetahuan kita, haiwan liar telah mendapat virus COVID-19 dari manusia,” kata Paul Calle, ketua doktor haiwan untuk Zoo Bronx. Harimau Malaya, yang dinamakan Nadia, mungkin mendapat coronavirus dari penjaga zoo yang dijangkiti-tetapi tidak diketahui atau asimptomatik. “Ia satu-satunya perkara yang masuk akal,” kata Calle. Zoo telah ditutup kepada pengunjung sejak 16 Mac.

Beberapa haiwan domestik sebelum ini diuji positif untuk SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19, termasuk seekor Pomeranian dan seekor ‘German shepherdin Hong Kong’, kucing domestik di Belgium.

Kucing, sama ada kucing liar atau domestik, terdedah kepada coronavirus, tetapi sehingga baru-baru ini, tidak diketahui sama ada mereka boleh terkena jangkitan SARS-CoV-2. Satu kajian China baru mendapati kucing mungkin dapat menjangkiti satu sama lain, dan saintis segera bertindak untuk mengetahui spesies lain yang mungkin dapat dijangkiti olehnya.

Jangkitan Dunia yang pertama di Zoo Bronx

Selepas mengalami batuk kering pada akhir Mac, harimau Malayan berusia empat tahun, Nadia, telah diuji untuk virus itu pada 2 April, menurut Calle. Adik perempuan Nadia, dua harimau Siberia, dan tiga singa Afrika juga mempunyai batuk dan kehilangan selera makan, walaupun mereka belum diuji. Zoo itu mempunyai tujuh ekor kucing besar di bawah penjagaan veterinar dan menjangkakan mereka pulih, kata Calle, walaupun Persatuan Pemuliharaan Hidupan Liar, organisasi ‘non-profit’ yang mengendalikan Zoo Bronx, memberi amaran dalam siaran berita bahawa tidak diketahui bagaimana penyakit ini dapat berkembang pada haiwan.

Apabila Nadia mula menunjukkan gejala, pasukan veterinar melakukan beberapa ujian diagnostik dan ujian darah. “Memandangkan apa yang berlaku di New York City, kami sudah tentu melakukan ujian COVID,” kata Calle. Pasukan ini menjalankan ujian di zoo, selepas memberi pelali kepada Nadia. Mereka menghantar sampel untuk ujian ke Makmal Diagnostik Negeri New York di Cornell University dan sampel Makmal Diagnostik Haiwan Veterinar Kolej Universiti Illinois.

Menurut USDA dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, kini tiada bukti bahawa haiwan liar tempatan atau tangkapan liar boleh menyebarkan coronavirus novel kepada manusia. (Ia dipercayai bahawa virus yang menjangkiti manusia mungkin dikembangkan dari coronavirus yang sangat berkait rapat dan terdapat dalam kelawar.)

Apa yang akan berlaku seterusnya?

Ini semua benar-benar baru, kata Calle, jadi terdapat banyak soalan yang tidak terjawab, termasuk sama ada harimau dan singa lebih mudah terdedah kepada coronavirus daripada binatang lain. Tiada kucing besar lain di zoo, termasuk harimau salju, cheetah, clouded leopard,  Amur leopard dan puma yang menunjukkan gejala.

Penjaga Zoo di seluruh negara telah berusaha keras untuk melindungi mawas tertua dalam penjagaan mereka, kerana mawas dengan mudah dijangkiti penyakit pernafasan dari manusia. Pakar telah memberi amaran bahawa mereka mungkin terdedah kepada coronavirus.

Pasukan Bronx Zoo akan berkongsi maklumat diagnostik dengan zoo dan komuniti saintifik, kata Calle. “Saya mengesyaki bahawa terdapat kes-kes lain, dan sekarang bahawa kami berkongsi maklumat ini, saya yakin pertambahan kes lain yang mungkin berlaku.”

John Goodrich, ketua program saintis dan harimau di Panthera, sebuah organisasi konservasi kucing besar di dunia, prihatin terhadap populasi harimau liar. “Kucing besar seperti harimau dan singa sudah berhadapan dengan sedikit ancaman terhadap kelangsungan hidup mereka di alam liar. Jika COVID-19 masuk ke populasi kucing besar liar dan menjadi penyebab utama kematian, virus itu boleh menjadi kebimbangan yang sangat serius untuk masa depan spesies ini. ”

Sumber: nationalgeographic.com

This website uses cookies.