Kelip-kelip Terancam di Seluruh Dunia

afp pictures

Kelip-kelip terancam di seluruh dunia, dengan pencemaran cahaya merupakan masalah terbesar

WASHINGTON (Reuters) – Kelip-kelip berada di bawah ancaman di seluruh dunia. Mereka terdedah dengan bahaya yang biasa seperti kehilangan habitat dan racun perosak dan menjadi bertambah teruk disebabkan bahaya cahaya tiruan pada waktu malam di mana manusia yang mengganggu dengan pancaran malam natal mereka, kata para saintis.

Dalam penilaian dunia yang paling komprehensif hingga tarikh ini, bahaya yang akan dihadapi kumbang terbang ini, para penyelidik membuat kesimpulan bahawa beberapa spesies daripada 2000 kelip-kelip mungkin akan menghadapi ancaman kepupusan, sementara yang lain masih boleh kekal.

Dengan menggunakan penilaian dari 350 pakar kelip-kelip dari seluruh dunia, para penyelidik menentukan ancaman paling utama adalah kehilangan habitat dan perpecahan yang disebabkan oleh faktor-faktor seperti perbandaran, perindustrian dan intensifikasi pertanian.

Ancaman utama yang kedua adalah pencemaran cahaya. Kelip-kelip mempunyai organ-organ yang khas untuk memancarkan cahaya, biasanya pada bahagian bawah mereka, yang dipanggil tanglung. Kelip-kelip berkedip untuk berkomunikasi sebagai sebahagian daripada percubaan untuk memikat dan pembiakan.

“Pencemaran cahaya memberi kesan yang banyak kepada makhluk yang berjaga pada waktu malam, tetapi kelip-kelip sangat terdedah kepada ancaman ini,” kata profesor biologi Sara Lewis dari Universiti Tufts di Massachusetts, yang mengetuai penyelidikan yang diterbitkan minggu ini dalam jurnal Bioscience.

“Itu kerana kebanyakan – walaupun tidak semua – kelip-kelip bergantung kepada isyarat bioluminescent untuk mencari pasangan mereka. Apabila persekitaran malam mereka terlalu terang, sukar bagi mereka untuk melihat isyarat satu sama lain, jadi mereka tidak akan dapat bertemu, “tambah Lewis.

Data satelit menunjukkan pencemaran cahaya malam dari aliran elektrik lampu yang terus-menerus berkembang pada skala global.

Ancaman utama ketiga ialah penggunaan racun perosak pertanian yang semakin meluas. Kebanyakan waktu pendedahan berlaku semasa peringkat larva kelip-kelip kerana juvana(kelip-kelip yang masih kecil) menggunakan sehingga dua tahun hidup di bawah tanah atau di bawah air.

Para penyelidik berkata walaupun terdapat sedikit data tentang trend populasi jangka panjang bagi kebanyakan spesies, terdapat bukti bahawa serangga ini telah hilang dari tempat di mana mereka dahulu adalah banyak.

Kelip-kelip, yang juga dikenali sebagai ‘lightning bugs’, mendiami setiap benua kecuali Antartika, lebih memilih kepada habitat yang lembab seperti hutan, ladang dan rawa.

“Kadang-kadang mereka berkilau, kadang-kadang mereka bersinar,” kata pengarang Avalon Owens, seorang pelajar doktor biologi Tufts. “Kadang-kadang yang betina mempunyai sayap. Kadang-kadang mereka kelihatan seperti larva gemuk dengan bola mata yang besar. Ada yang lebih dari dua inci (5 cm). Ada yang kurang daripada separuh inci (1.25 cm). Warna kilat biasanya terdapat di antara hijau dan oren, walaupun ada yang kelihatan seperti biru. ”

“Saya tahu ramai orang yang benar-benar membenci serangga, tetapi saya tidak pernah bertemu dengan sesiapa yang tidak menyukai kelip-kelip,” tambah Lewis. “Mereka mungkin kecil, tetapi mereka adalah antara duta terbaik kami untuk keajaiban alam Bumi.”

Sumber: Reuters

This website uses cookies.