Lelaki Karnataka Pecahkan Rekod Usain Bolt Raja Pecut

Lebih laju daripada Usain Bolt? Lelaki Karnataka Berlari Dengan Kerbau Meliputi 100 Meter dalam Hanya 9.55 Seconds

Usain Bolt mungkin mempunyai persaingan. Seorang penduduk Karnataka iaitu joki Kambala telah menjadi sensasi dalam masa sehari sahaja selepas dia berlari perlumbaan kerbau tradisional, yang meliputi 142.50 meter hanya dalam masa 13.62 saat.

Rekodnya sudah cukup untuk menjadikan Srinivasa Gowda yang berusia 28 tahun sebagai pelari terpantas dalam sejarah sukan tradisional di rantau pantai, memecahkan rekod yang sudah berusia 30 tahun. Ia juga membawa kepada perbandingan dengan rekod Bolt dalam rekod larian terpantas di dunia meliputi 100 meter dalam hanya 9.58 saat.

Apabila Gowda berlari 142.50 meter dalam masa 13.62 saat, orang hanya mengira kelajuannya selama 100 meter. Ternyata ianya hanya 9.55 saat, 0.03 saat lebih cepat daripada rekod Bolt.

Walaupun kedua-dua rekod ini tidak dapat dibandingkan secara langsung, kerana joki Kambala itu berlari bersama dua ekor kerbau dan kelajuannya yang dipengaruhi juga oleh binatang. Tetapi perlumbaan itu dilakukan di padang yang berlecah, yang hanya boleh menjadi penghalang kelajuan sebenarnya.

Walaupun tanpa perbandingan kedua-dua rekod, prestasi Gowda  masih luar biasa dengan sendirinya.

Kambala adalah balapan tradisional di ladang sawah berlumpur atau lembap di wilayah Mangalore dan Udupi di Karnataka.

Banyak kampung menganjurkan Kambala di mana berpuluh-puluh pemuda bersemangat untuk mengambil bahagian dengan kerbau terlatih mereka yang terbaik.

Menurut penduduk setempat yang menyaksikan larian kilatnya, kegembiraan pada wajah lelaki yang berusia 28 tahun itu mencerminkan apa yang dimaksudkan sebagai penjaga kebudayaan dalam erti kata yang sebenarnya.

Selepas lariannya membuatkannya menjadi sensasi semalaman, Gowda yang tersenyum dan berasa  malu memberitahu media bahawa dia terkejut dengan sambutan hebat yang dia dapat.

“Saya suka Kambala, kredit kejayaan saya juga harus pergi kepada kedua-dua kerbau saya, mereka berlari dengan baik, saya mengejar mereka atau memandu mereka,” katanya.

Pencapaiannya yang luar biasa telah menjadi viral di internet. Beribu-ribu orang di seluruh dunia telah berkongsi tentang kejayaannya di Twitter dan Facebook.

Ada juga yang mencadangkan agar kerajaan melatihnya untuk Sukan Olimpik.

Di bawah tekanan dari beberapa aktivis hak asasi haiwan, Kambala telah diharamkan beberapa tahun yang lalu kerana melibatkan joki-joki merotan kerbau mereka untuk membuatnya berlari lebih cepat.

Walau bagaimanapun, kerajaan Kongres di Karnataka yang diketuai oleh ketua menteri Siddaramaiah meluluskan undang-undang khusus yang membenarkannya. Dalam beberapa acara Kambala, hadiah wang melintasi beberapa lakhs.

Sumber: CNN News18 dan new18.com

This website uses cookies.