Mengapa Kelawar Adalah Tempat Pembiakan Untuk Penyakit Maut Seperti Ebola dan SARS

Mengapa Kelawar Adalah Tempat Pembiakan Untuk Penyakit Maut Seperti Ebola dan SARS

Kita kerap mendengar mengenai virus yang lahir dari kelawar, Mereka luar biasa dalam perisikan dan kekuatan yang membahayakan. Baru-baru ini, beberapa saintis telah menyalahkan epidemik coronavirus pada makhluk bersayap berbulu ini. Apa yang menjadikan mereka sangat sesuai sebagai tempat kelahiran penyakit berbahaya?

Kelawar bertanggungjawab terhadap beberapa virus zoonotik yang paling menakutkan- yang tersebar dari haiwan ke manusia – kebelakangan ini. Ebola, SARS, Marburg, Nipah dan banyak lagi telah dikesan kepada satu-satunya mamalia di dunia yang mampu terbang secara berterusan. Satu kajian baru menunjukkan bahawa kedudukan unik mereka dalam dunia haiwan mungkin bertanggungjawab untuk rekod jejak virus ini.

Pada dasarnya, beberapa penyesuaian yang membiarkan kelawar mampu terbang ke langit juga telah memberikan mereka sistem imun yang sangat berfungsi, menurut kajian yang diterbitkan awal bulan ini dalam jurnal eLife. Respons tindak balas imun yang kuat ini menyerang virus yang menyerang, membuatkan mereka untuk menyesuaikan diri dengan lebih cepat daripada tuan rumah (hos kepada virus) yang lain. Ini cenderung kepada menghasilkan virus yang jauh lebih dahsyat daripada patogen yang terdapat pada makhluk lain. Oleh itu, apabila salah seekor daripada mereka melompat ke manusia, akibatnya sering membimbangkan.

“Virus ini dapat membesar lebih cepat dalam hos kelawar tanpa membahayakan kelawar itu,” kata Cara Brook, salah seorang penulis utama kajian. “Tetapi apabila ia tersebar kepada sesuatu yang tidak mempunyai sistem imun seperti yang terdapat pada kelawar, ia akan menjadi sangat ganas.”

Kesihatan yang Hampir Sempurna

Kajian terdahulu telah membuktikan bahawa kelawar mempunyai lebih banyak penyakit zoonotik daripada apa-apa jenis taksonomi lain. Mereka juga menunjukkan bahawa kadar kematian pada manusia untuk penyakit-penyakit ini adalah lebih tinggi daripada virus yang terdapat daripada haiwan lain.

Tetapi sehingga kini, penyelidikan telah menghasilkan beberapa pandangan tentang mengapa kelawar adalah tempat pembiakan bagi virus berbahaya. Brook, seorang pasca doktoral di Makmal Glaunsinger di University of California, Berkeley, dan rakan-rakannya menyimpulkan bahawa sistem imun kelawar – dan virus yang dibiakkan tanpa henti – adalah kesan sampingan dari cara mereka beralih ke langit iaitu oenerbangan.

Penerbangan, seperti Brook kongsikan, “sangat susah secara fisiologi.” Untuk menyimpang dari menjadi seperti nenek moyang mereka yang terikat sahaja di bumi, kelawar perlu mengembangkan bukan sahaja sayap, tetapi juga kadar metabolisme jauh lebih tinggi daripada mamalia darat kecil. Dalam mana-mana haiwan lain – terutamanya yang kecil – ini akan datang dengan kos iaitu jangka hayat yang lebih pendek, kerana tahap metabolik yang tinggi menghasilkan lebih banyak radikal bebas yang merosakkan sel.

“Kelawar masih terbang walaupun menghadapi semua itu,” katanya, “kerana mereka mencapai kadar metabolik yang sangat tinggi, mereka bertubuh kecil, tetapi mereka masih hidup dalam jangka masa yang lama.”

Ia seolah-olah mereka telah menemui serum anti penuaan dalam set laluan fisiologi yang mengurangkan tekanan kepada badan mereka, memperbaiki kerosakan DNA dan merosakkan keradangan, membolehkan mereka hidup sehingga 40 tahun. Mamalia bersaiz lain mungkin hidup hanya beberapa tahun.

Pertahanan Yang Paling Kebal

Kelawar menggabungkan helah evolusi ini dengan alat lain: interferon-alpha. Ia adalah protein biasa dalam tindak balas imun mamalia, yang digunakan untuk memberi isyarat kepada sel-sel lain di seluruh badan bahawa mereka mesti menguatkan diri terhadap serangan yang mungkin berlaku.

“Itu menyebabkan sel-sel ke bawah, untuk masuk ke dalam keadaan anti-virus,” Brook berkata, “secara mudahnya ia menyekat kemasukan virus ke sel-sel berdekatan yang lain dan menghentikan perkembangan jangkitan.”

Respon imun itu, yang dicetuskan oleh interferon, juga menghasilkan keradangan, yang menyebabkan rasa gatal yang sering mengiringi penyakit. Jika terlalu banyak, ia boleh merosakkan tubuh badan manusia dengan teruk, tetapi kerana kelawar dapat meminimumkan keradangan, mereka boleh mengambil respon interferon ini dengan melampau.

Salah seekor kelawar yang dikaji oleh Brook dan rakan penyelidik ialah Australian black flying fox, yang mempunyai interferon berada pada siaga kekal untuk bersedia melawan jangkitan. Ini membolehkan sistem pertahanan yang cepat dan kuat yang akan mengatasi haiwan tanpa menghalang laluan anti-keradangan kelawar.

Inkubator Penyakit

Pertahanan mereka yang teguh bermakna bahawa sel-sel kelawar telah berjaya mengasingkan dirinya dari virus. Tetapi itu tidak bermakna virus itu hilang. Sebaliknya, ia berlegar-legar, kekal ada dalam kelawar mungkin seumur hidupnya – dan ‘mereplikasi’ pada kelajuan yang tidak mungkin dapat dilihat pada spesies lain. Oleh itu lahirlah beberapa penyakit paling dahsyat pada masa sekarang ini.

Apabila beban yang dibawa kelawar ini mengalir ke dalam populasi manusia, ia sering membahayakan tubuh kita daripada hos yang lain. Penyelidikan mula menjelaskan potensi unik mereka, Brook berharap dapat mencari cara untuk mengkaji spesies mana yang mungkin menghasilkan wabak yang paling parah.

Walaupun dia mengakui ancaman kelawar terhadap kesihatan awam, Brook berhati-hati untuk tidak membuat makhluk-makhluk itu kelihatan jahat. Dia menyatakan bahawa wabak penyakit yang berasal dari kelawar kelihatan semakin biasa apabila manusia menceroboh habitatnya, membina stress untuk haiwan itu dan menyebabkan mereka menumpahkan lebih banyak air liur, air kencing dan najis, yang mengandungi virus. Dia berhujah bahawa pemuliharaan boleh memberi manfaat kepada spesies manusia dan kelawar dalam masa yang sama.

“Ia sangat mudah untuk masuk ke dalam iklim dimana dapat dilihat kelawar sebagai sejenis inkubator untuk jangkitan yang dahsyat, ” katanya. “Saya percaya bahawa virus yang dibawa oleh kelawar menimbulkan ancaman kepada kesihatan manusia, tetapi saya fikir ancaman tersebut dapat dikurangkan dengan cara melindungi populasi ini di alam liar.”

Sumber: discovermagazine.com

This website uses cookies.