Tenggiling Agen Penyebaran Virus Corona

Pangolin atau Tenggiling merupakan mamalia bersisik yang mungkin telah menyebarkan coronavirus kepada manusia

Sekumpulan penyelidik percaya punca penyebaran coronavirus maut yang berasal dari Wuhan, China, mungkin telah disebar dari kelawar kepada manusia melalui haiwan perantara pangolin(tenggiling).

Pangolin kelihatan seperti tenggiling yang bersisik. Mereka sering dianggap sebagai mamalia yang paling banyak diperdagangkan di dunia.

Setelah coronavirus maut merebak di seluruh China dan negara lain di dunia, saintis cuba untuk mengkaji dan menentukan bagaimana manusia mula terdedah kepada virus ini.

Setakat ini, mereka tahu virus ini adalah zoonotik, yang bermaksud ia melompat dari haiwan ke manusia. Dan penyelidikan genetik sudah mengesahkan bahawa ia berasal dari kelawar. Tetapi para saintis mempercayai bahawa haiwan lain mungkin digunakan sebagai perantara antara kelawar dan manusia.

Haiwan itu mungkin adalah pangolin bersisik mamalia yang berjaga pada waktu malam (nocturnal) dengan lidah lebih panjang daripada badannya.

Sekumpulan penyelidik dari Universiti Pertanian China Selatan menjumpai bahawa sampel dari pesakit koronavirus adalah 99% serupa dengan sampel virus yang diambil dari pangolin liar, menurut agensi berita rasmi Xinhua China. Penyelidikan mereka tidak diterbitkan atau disahkan oleh pakar-pakar lain, tetapi saintis mengatakan hasilnya masuk akal, berdasarkan apa yang kita tahu mengenai haiwan ini.

Pangolin sering diburu kerana sisik keratin mereka, yang digunakan sebagai bahan dalam pembuatan ubat tradisional Cina. Daging mereka juga dianggap sebagai makanan istimewa di China dan Vietnam.

Jika kelawar menjatuhkan najis atau air liur ke makanan yang dimakan oleh pangolin, haiwan itu boleh menjadi pembawa coronavirus. Manusia kemudiannya boleh terdedah dengan coronavirus dengan memakan daging pangolin, yang membolehkan virus itu kemudiannya dihantar daripada seorang ke seorang yang lain.

Apa yang kita tahu mengenai pangolin setakat ini

Walaupun pangolin berinteraksi dengan manusia secara paksaan, pangolin selalu dan kebanyakannya bersendirian di alam liar. Dengan pengecualian satu spesies, pangolin Afrika yang berekor panjang, haiwan ini menghabiskan sebahagian besar pada waktu pagi untuk tidur di dalam pokok berongga atau lubang bawah tanah. Pada waktu malam, mereka memburu serangga seperti semut dan anai-anai dengan lidah panjangnya yang melekit, yang boleh merenggang sehingga 16 inci.

Pangolin tidak mempunyai gigi, tetapi mereka bergantung kepada ciri-ciri lain seperti kuku mereka yang tajam untuk menggali busut serangga atau mencakar kulit pokok dari pokok. Mereka juga mempunyai ekor yang kuat yang boleh menanggung badan mereka apabila bergantung secara terbalik dari dahan pokok.

Seorang lelaki dengan pangolin di pusat penyelamat binatang liar di Cuc Phuong, di luar Hanoi, Vietnam, pada 12 September 2016. Kham / Reuters

Pangolin bertemu sesama mereka setahun sekali untuk berpasangan, tetapi ibu-ibu pangolin meninggalkan anak-anak mereka selepas dua tahun. Apabila anak pangolin menjadi lebih tua, sisik mereka yang lembut dan putih mula mengeras dan menjadi lebih gelap. Para saintis mempercayai bahawa pangolin adalah satu-satunya mamalia yang bersisik.

Apabila seekor pemangsa mendekati pangolin, pangolin ini boleh menggulungkan diri mereka menjadi bola dan menyembunyikan wajah mereka di bawah ekor mereka untuk melindungi diri mereka. Tetapi mekanisme pertahanan ini tidak boleh digunakan terhadap pemburu haram.

Pangolins didagangkan secara haram untuk daging dan sisik mereka

Walaupun pangolin menyerupai tenggiling (anteater) atau armadillo di bahagian luaran, ia sebenarnya lebih banyak persamaannya dengan mamalia yang disebut “karnivorans,” yang termasuk bobcat dan musang(civet). Civet adalah binatang yang bertanggungjawab memindahkan SARS dari kelawar kepada manusia pada tahun 2002.

Kedua-dua civet dan pangolin dijual di Chinese wet markets, yang menyebabkan orang ramai terdedah dengan haiwan yang hidup dan mati. Walau bagaimanapun, ia tidak jelas sama ada pangolin dijual di pasar makanan laut di Wuhan, China, di mana coronavirus mungkin berasal.

Seorang pekerja menunggu di gerai makanan laut di pasar basah Wanchai di Hong Kong. Isaac Lawrence / AFP / Getty

Beberapa penyiasatan telah mendedahkan bahawa pangolin masih diniagakan secara haram, walaupun perbuatan itu diharamkan oleh Konvensyen Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Terancam pada tahun 2016. Bahkan, mereka sering dianggap sebagai mamalia yang paling diperdagangkan di dunia – kira-kira 100,000 daripada mereka yang ditangkap setiap tahun.

The China Biodiversity and Green Development Foundation, sebuah syarikat Beijing, mendapati lebih daripada 200 syarikat farmaseutikal masih menggunakan produk pangolin untuk sekitar 60 ubat-ubatan yang dihasilkan secara komersial.

Kesemua lapan spesies pangolin kini terancam akibat kepupusan, dan sekurang-kurangnya tiga spesies – termasuk pangolin Cina – disenaraikan sebagai terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam.

Akibatnya, sisik pangolin selalunya mendapat harga yang tinggi: kira-kira $2,200 satu paun di Amerika Syarikat. Tetapi haiwan ini masih tidak dikenali secara meluas di kalangan masyarakat.

“Ini salah satu masalah dengan spesies seperti pangolin,” kata Annette Olsson, penasihat teknikal untuk Conservation International, memberitahu kepada The New York Times pada 2016. “Ia tidak besar, Ia kecil, pelik dan selalu menghilang. ”

Jika pangolin betul-betul menjadi spesies perantara untuk coronavirus, ia boleh menjadikannya sukar untuk menentukan bagaimana haiwan itu memindahkan virus itu kepada manusia.

“Sekiranya perdagangan haiwan haram adalah punca wabak coronavirus ini, ia akan menjadi sangat sukar untuk dikesan, dan saya mengesyaki kebanyakan bukti telah hilang – dimusnahkan atau merebak di pasaran gelap(black market),” kata Benjamin Neuman, seorang ahli virologi di Texas A & M University, memberitahu The Washington Post. “Orang ramai tidak mahu bercakap akan akibat yang akan akan  diperolehinya.”

Sumber: BusinessInsider.my

This website uses cookies.