Tukang Kebun dipenjara, Bakar Anak Tiri dengan Pisau Panas

GEORGE TOWN: Seorang lelaki yang dituduh mendera anak tirinya mengaku bersalah atas tuduhan di Sesi Mahkamah di sini.

Vasadha Kumar, 36, mengaku bersalah atas tuduhan membakar gadis berusia 10 tahun itu dengan pisau panas pada 1 Feb.

Hakim Norsalha Hamzah berkata, disebabkan kes ini melibatkan seorang kanak-kanak, ia adalah satu kesalahan serius.

Norsalha menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun penjara dan denda RM10,000, tambahan satu tahun penjara jika denda tidak dibayar.

Baru-baru ini, Vasadha Kumar, seorang tukang kebun, memohon di mahkamah untuk meringankan hukumannya disebabkan dia ialah penjaga utama mangsa dan isterinya menjangkakan kelahiran anak tidak lama lagi.

Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fatin Hussin berkata hukuman sewajarnya harus diberikan kepada yang tertuduh kerana dia telah mendera anak berusia 10 tahun.

“Gadis kecil itu adalah anak tiri kepada lelaki itu, sebagai seorang ayah walaupun bapa tiri harus melindungi anak itu seperti anaknya sendiri dan tidak menderanya.

“Kanak-kanak itu masih di hospital dirawat kerana luka-luka dia. Dia bukan sahaja mengalami trauma fizikal tetapi trauma mental juga.

“Ia juga perlu menjadi contoh kepada orang ramai,” katanya.

Vasadha didakwa mendera anak itu dengan membakarnya dengan pisau yang dipanaskan pada 1 Feb sekitar jam 12.30 pagi di sebuah apartmen di Lebuh Maccallum, menyebabkan kecederaan fizikal dan mentalnya.

Kes ini dihukum mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan denda maksimum RM20,000 atau penjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sunber: Thestar

This website uses cookies.